• Fri frakt till varuhus
  • Öppetköp till 6:e januari
  • 15 000 noga utvalda produkter

Trädgårdskalender

Med hjälp av en trädgårdskalender får du en övergripande koll på vad som behöver göras för att trädgården ska må så bra som möjligt. Här kommer några enkla steg som vi gärna använder oss av i vår.

 

Juni 

Var inte för ivrig med att ställa ut unga plantor i solen – de kan nämligen bränna sig. Låt dem istället vänja sig långsamt med sol, vind och regn genom att ställa plantorna på en skuggig
och vindskyddad plats de första dagarna. 

Vill du ha egenodlade kryddor? Anlägg en örtagård. Välj ut en varm och skydda plats med
lätt och väldränerad jord,  exempelvis en solig slänt. Införskaffa färdiga plantor av fleråriga örter som timjan, oregano och gräslök. Om du är sugen på rosmarin, citrongräs och basilika odlas de bäst i kruka eftersom plantorna kan behöva flyttas under glas.

I början av juni är det ett bra läge att plantera perenner, buskar och träd. Gräv igenom jorden ordentligt, rensa bort allt ogräs och använd gödsel. De flesta växter ska planteras i samma
djup som i kruka. 

Var noga med att vattna och gödsla dina grönsaker regelbundet och håll extra koll på ohyra
för att undvika tyngre angrepp. Lufta ditt växthus ofta. Använd värmefläkt i växthuset om temperaturen på nätterna sjunker under tio grader. 

 

Juli 

Skörda rädisor, spenat och plocksallat. Även bönor och ärtor har mognat, så även morötter. Glöm inte att regelbundet ge dina grönsaker vatten. Ett bra tips är att lägga färskt gräsklipp mellan raderna i landet, det håller ogräs borta och tillför näring. 

Om du upptäcker ohyra kan en kraftig vattenstråle spola bort bladlöss och mindre aggressiva insekter. Om det inte fungerar: testa såpvatten med en gnutta rödsprit i. Till en liter vatten, använd en halv dl såpa samt en msk rödsprit. Behandla ej när solen skiner, då bränns växternas blad. 

Gallra fruktträden så att plommon, äpplen och päron kan utvecklas ordentligt. Gallra plommonträdet så att du får in två-tre fingrar mellan varje frukt. Gällande äppleträdet så rekommenderas en näve mellan varje kart.

Om du märker att potatisblasten har börjat vissna kan det vara ett tecken på potatisbladmögel. Om du klipper bort all blast så snabbt som möjligt kan inte brunrötan gå ner i potatisen.

När du skördar dina örter är det en bra idé att klippa av stjälkarna på förmiddagen när daggen har torkat upp. Sprid sedan ut örterna på en dagstidning och låt dem ligga där och torka. Undvik solljus – smak och doft dras ur örterna av det. När de är torra kan du klippa isär örterna och förvara dem i mörka burkar. 

Det är dags att plocka plommon och hallon. Nu finns det möjlighet att snurra ihop smarrig sylt, välsmakande pajer och inläggningar. Hallon fungerar bra att frysa för att sedan användas i en smoothie eller kaka.

 

Augusti

Ta hand om dina sommarblommor genom att ge dem mycket näring och vatten. Plocka blommorna rena från överblommat.
Om du ser efter blommorna minst en gång i veckan så kan du få blomning hela vägen fram till hösten. 

Under sensommaren lämpar det sig att beskära träd och buskar. Gallra björk, magnolia eller lönn.
Skapa luft i fruktträden så att ljus kommer in, det är bra för kommande säsongs fruktsättning. 

Augusti är ett bra tillfälle att dela vårblommande perenner som står för tätt med varandra.
Enklast vägen att gå är att lyfta hela plantan med hjälp av en grep, dela den och plantera sedan tillbaka så mycket du själv önskar. 

Om du har ett köksland kan du fortsätta skörda dina grönsaker, speciellt rotfrukter.
Bland annat morötter och rödbetor är perfekta  den här årstiden. Om du får en rejäl skörd går det bra att lägga in rotfrukterna
och spara dessa till vinterhalvåret. 

Ta en sväng i trädgården och samla ihop fröer från egna växter. Lägg respektive sort i kaffefilter och skriv namn på växten
på en lapp som du tejpar fast på filtret. Låt fröerna ligga och torka i rumstemperatur. När våren sedan kommer kan du så fröerna.