• Fri frakt till varuhus
  • Öppet köp i 30 dagar
  • 15 000 noga utvalda produkter

Gräsklipparguide - välj rätt gräsklippare

Här finns gräsklippare som passar alla

När man börjar leta efter en ny gräsklippare inser man snart att det finns många olika varianter att välja mellan. Alla typer av gräsklippare som har sina för och nackdelar. För att både du och gräsmattan ska bli nöjda så har vi skrivit en liten guide som hjälper dig att välja rätt.

Handdrivna gräsklippare - för den mindre tomten

Har du en mindre trädgård och samtidigt vill ha en lättskött och prisvärd produkt som går snabbt att plocka fram och förvara? Då kan den handdrivna gräsklipparen vara ett val för dig. En av största fördelarna med en handdriven gräsklippare är att det inte kostar något att driva den. Motionen du får när du klipper är också en bonus. Eftersom det inte finns någon motor som hjälper dig att driva gräsklipparen framåt blir det en större utmaning i en kuperad trädgård och i högt/blött gräs.

+ Mindre investering
+ Lätt att förvara och underhålla
+ Motion
- Större utmaning i en kuperad trädgård
- Klarar inte alltför högt gräs
- Mödosamt att klippa stora trädgårdar

Se alla handdrivna gräsklippare 

Elektriska gräsklippare - sparsamma och tysta

Vill du ha en motordriven gräsklippare som inte släpper ut avgaser och där både bullernivå och vikt är betydligt lägre än det bensindrivna alternativet? Då är den elektriska gräsklipparen något för dig. Den låga energikostnaden gör den elektriska gräsklipparen till ett sparsamt alternativ. Sladdförsedda elgräsklippare begränsar ytan du kan röra dig eftersom ett strömuttag alltid måste finnas till hands. För att lösa detta kan man använda förlängningskabel eller en kabelvinda.

+ Lägre bullernivå än det bensindrivna alternativet
+ Släpper inte ut några avgaser
+ Billigt underhåll tack vare elmotorn
- Motorn är vanligtvis mindre kraftfull än på en bensindriven gräsklippare
- Strömsladden kan anses vara i vägen när du klipper
- Strömsladden begränsar klippytan

Se alla elektriska gräsklippare 

Batteridrivna gräsklippare - ett sladdlöst alternativ

Den batteridrivna gräsklipparen är ett smidigt alternativ för dig som vill ha en elektrisk gräsklippare men samtidigt vill slippa behöva begränsas av en strömkabel. Laddning– och driftstid är något du som en köpare av en batteridriven gräsklippare måste tänka på. Om man inte hinner klippa hela gräsmattan på en laddning så finns dock alternativet att köpa ett extra batteri för att förlänga driftstiden.

+ Låg bullernivå
+ Ofta lättmanövrerad
+ Släpper inte ut avgaser
- Begränsad driftstid
- Laddningstid
- Motorn är vanligtvis mindre kraftfull än på en bensindriven gräsklippare

Se alla batteridrivna gräsklippare 

Bensindrivna gräsklippare - ett kraftpaket i trädgården

Den bensindrivna gräsklipparen är ett riktigt kraftpaket som både klarar av högt gräs och kuperad terräng. Den är ofta både snabbare och uthålligare än de elektriska motsvarigheterna. Med en kraftigare motor finns dock problem med hög ljudnivå samt högre maskinvikt. Bensindrivna gräsklippare kostar också mer att driva än de elektriska alternativen.

+ Kraftfulla motorer
+ Klarar av kuperade trädgårdar
+ Klipper högt och blött gräs
- Bensinmotorn kräver mycket underhåll
- Hög bullernivå
- Högre vikt än andra konventionella gräsklippare

Se alla bensindrivna gräsklippare 

Åkgräsklippare - mer än bara en gräsklippare

Åkgräsklipparen är valet för dig som har en trädgård där en vanlig gräsklippare inte räcker till. En åkgräsklippare kan enkelt klippa stora ytor på kort tid utan att du behöver anstränga dig. Det finns också en veritabel uppsjö av tillbehör till åkgräsklippare för att ytterligare öka funktionaliteten på din maskin. Några exempel på dessa är mossrivare, uppsamlare och snöslungor. Detta gör åkgräsklipparen till en relevant maskin hela året om! 

+ Klipper enkelt stora ytor
+ Multifunktionella
+ Bekväma
- Större investering
- Kräver större förvaringsyta
- Passar inte svårklippta trädgårdar

Se alla åkgräsklippare 


Tips & råd


4 steg till en fin gräsmatta

1. Röj upp

Gräsmattan behöver hjälp för att bli fin. Det är här du kommer in. Börja med att rensa den fri från löv, kvistar och annat skräp. Kratta bort all mossa, om du inte vill behålla den. 

2. Gödsla

Med hjälp av gödsel kan du undvika mossa, som ofta är ett stort problem för gräsmattan. Gödsel innehåller näring som är bra för gräset men som mossan inte tar åt sig. Passa på att gödsla under våren, för att sedan gödsla lite till på sommaren.

3. Klipp

Gräsmattan bör klippas ofta och i lagom höjd, inte kortare än 3-4 cm, så får du en grön och frodig gräsmatta! Om du klipper gräset för kort kan gräsmattans tillväxtpunkt skadas. Idag finns det många olika sorters gräsklippare att välja mellan.

 

4. Rensa och sköt om

Räfsa bort överflödigt gräs som blivit kvar efter klippningen, till exempel om det blir ränder. Sedan är det bara att fortsätta sköta gräsmattan genom att ge den näring och klippa den regelbundet.