

Så lätt gör du egen sylt
Att göra egen sylt är enkelt. Så ta väl vara på sommaren nu – och plocka fram den i vinter i form av egengjord sylt. Så fram med grytan och de härligt solmogna bären. Kolla in receptet här nere!
Hos oss på Jula hittar du redskapen du eventuellt saknar, sedan kör du igång.
Några tips
-
Du kan själv välja hur söt du vill ha sylten. Om du halverar mängden socker blir den mer syrlig. Och nyttigare...
-
God hygien är viktigt för syltens hållbarhet. Om du använder begagnade glasburkar; sterilisera dem gärna tio minuter i 125 graders ugnsvärme. Plåtlocken kokar du i vatten en kort stund. Häll sylten i het burk och skruva direkt på locket. Efter en stund hörs ett klick när locket suger fast. Då får sylten bra skydd mot eventuella bakterier och håller länge. Kom ihåg tjock ugnsvante när du hanterar burkar och lock!
-
Syltsocker innehåller bland annat pektin och kaliumsorbat, som bidrar till att frukt och bär snabbt kokar till lämplig konsistens – och ger längre hållbarhet.
Grundrecept på sylt, ca 1 liter
2 liter (ca 1 kg) bär
1 kg syltsocker
1. Skölj och ansa bären, sortera bort de dåliga. Stora bär kan skäras i mindre bitar.
2. Lägg bär och socker i en kastrull. Mosa bären något. Koka upp sakta medan du rör om. Låt koka på medelvärme i ca fem minuter eller någon minut ytterligare tills bären mjuknat. Rör om då och då.
3. Ta bort skummet med en slev, häll upp i rena glasburkar och sätt på lock. Vänd upp och ner och låt svalna.
Sylten förvaras bäst svalt och mörkt.