Allt för hemmafixare och proffs.

Sommarfest i vardagen

Sommarfest i vardagen

Efter genombrottet i TV 2016 lever Catarina König sin dröm och
jobbar med mat varje dag. Filosofin är att varje måltid kan
bli en fest med enkla medel, inte minst på sommaren.

För Catarina König, 33 år, tog livet en intressant vändning efter att hon
deltog i TV-programmet Mästerkocken i TV4. Inspelningen av matlagningstävlingen
beskriver hon som sitt livs äventyr och att stå som
slutsegrare i finalprogrammet kändes nästan som en saga.
    – Det flöt på bra men jag trodde inte att jag skulle vinna, säger
Catarina König. Jag gjorde mitt bästa och det var ett magiskt ögonblick
att vinna finalen.


Enkelt festfixande
Innan programmet drev Catarina König en klädbutik i Uppsala där hon
bor med sin familj. Hon har fortfarande ett ben kvar i modevärlden,
hon driver nämligen fortfarande butiken, men segern i programmet
öppnade helt nya dörrar. Hon fick en segercheck på 250 000 kronor
men också möjligheten att förverkliga en livslång dröm, att publicera
en egen kokbok. Resultatet är boken ”Varje dag är en fest” som hon har
fyllt med favoritrecept och inspiration kring matlagning.
       – Alla som känner mig kopplar mig till mat. De som blir hembjudna
till mig förväntar sig något nytt, något kul, en upplevelse. Även en
vardagsmiddag kan bli festlig med enkla medel, säger hon och tillägger 
att hon ofta fokuserar på hur måltiden presenteras på bordet.
      – Det behöver inte vara dyra råvaror för att man ska göra något
extra med dem. Man kan göra snygga upplägg och det behöver inte
vara svårt. Enkla recept med få ingredienser kan ha en lyxig känsla och
för mig är det viktigt att man blir glad av att äta.


Lättare sommarmat
Med grillen framme är det enligt Catarina König lättare att vara spontan
och hon tycker att man speciellt under sommarhalvåret borde laga mat
som är av det lättare slaget.
    – Jag rekommenderar mat som inte är för tung men även att undvika
mastiga såser eller grytor som kokar i flera timmar. Jag äter gärna
svala rätter och till grillat tar jag oftast kalla såser.
Vegetariska recept blir allt mer populära och enligt Catarina König
funkar sådana recept särskilt bra på sommaren när det finns gott om
svenska grönsaker i mataffärerna.
    – Vegomaten har kommit in i våra liv för att stanna och många har
fått upp ögonen för att det är hälsosamt. En trend under sommaren är
att bjuda på gröna recept med snygg och lyxig uppläggning.

Bresaolakorgar med chèvrekräm och rostade pinjenötter

Ingredienser:  
70 g Bresaola, (1 paket, 10 skivor)
100 g chèvreost (ta bort kanten)
1 dl crème fraiche
30 g pinjenötter, rostade
Salt/peppar, efter smak
Färsk timjan, att dekorera med.

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
2. Sätt ner Bresaola-skivorna i en muffinsplåt
som klarar att göra 12 muffins
samtidigt. (Har du ingen muffinsplåt så
går det bra att använda aluminiumformar
för att forma korgarna.)
3. Sätt in i ugnen i 15 minuter tills bresaolan
blir en "chips-korg". Ta ut, låt svalna.
4. Mixa chèvre med crème fraiche lätt och
smaka upp med salt och peppar. (Skär
bort kanten från osten innan du mixar.)
5. Rosta pinjenötterna i en torr panna på
medelhög värme tills de blir gyllene.
6. Spritsa i chèvrekräm i varje korg
7. Toppa med rostade pinjenötter och färska
timjanblad. Toppa med flingsalt!