• Fri frakt till varuhus
  • Öppet köp i 30 dagar
  • 15 000 noga utvalda produkter

Belysningsguide

Med rätt ljus trivs vi bättre 

Vi spenderar mycket av vår tid hemma. Antingen ordnar vi mat i köket, umgås i vardagsrummet, kopplar av i sovrummet eller är på väg in, eller ut, genom hallen. Genom rätt belysning blir ditt hem en plats att verkligen trivas i. Med våra handfasta råd och prisvärda produkter blir det enkelt att ordna.


 

I hallen träffar man ofta gäster, klär sig eller ser sig i spegeln. Därför är det bra att tänka praktiskt och låta hallen få ordentligt med ljus. Det kan vara läge med en ordentligt ljusstark lampa som ger bra allmänbelysning. Spotlights kan passa för att lysa upp vissa punkter i rummet, till exempel kläder, spegeln eller en anslagstavla.

Vardagsrummet erbjuder möjlighet till vitt skilda aktiviteter, från lek och tv-tittande till att luta sig tillbaka och läsa en bok eller umgås med nära och kära. Tänk på var du ska göra vad. Det kan vara bra med riktad belysning där du ska läsa och bakgrundsljus bakom tv:n. Lys upp där det behövs. Men se upp, för mycket ljus kan göra att vardagsrummet lätt känns stelt och kallt. Vi har armaturer från golv till tak som kan passa.

I köket sker mycket av våra dagliga göromål när vi äter och lagar mat. Här spenderas även mycket tid med familjen och det är därför viktigt med bra belysning. Ovanför alla arbetsytor behövs belysning som till exempel lysrörsarmatur, ljusramper eller spotlights. Till matbordet skapar du trivsel med någon av våra taklampor som passar bordet. Välj en smalare, mindre lampa till smala och mindre bord. Till större bord är det ofta bättre att välja flera lampor än en enda stor för att få bättre ljus. Tänk på att skärmen ska ha bländskydd.

 

Även i sovrummet är det viktigt att tänka igenom på vad man gör var. En klassisk sak i sovrummet är vägglampor. De är viktiga att placera i en bra position för när du ska läsa. Dessutom borde de ha ett ordentligt bländskydd för att inte vara störande. Taklampor borde ge bra ljus in i garderoben, där det lätt blir mörkt annars. Komplettera med passande garderobsbelysning.


Så väljer du ljuskälla inomhus
Hos oss finns en mängd produkter för att göra det smidigt för dig att lysa upp. Just nu har vi tagit in nyheter inom bland annat arbetsbelysning, ljusslingor, spotlights och downlights, lampskärmar och LED-lampor.

När det är dags att köpa nya lampor behöver man tänka på vilken form lampan ska ha och vilka egenskaper man har användning för. Ta hjälp av våra steg nedanför.

Ljusstyrka anges i lumen. Vid arbete, läsning eller matlagning passar ljuskällor på 470–1000 lumen. När du vill ha mysbelysning räcker oftast 50–350 lumen.

 

 

Färgtemperatur mäts i Kelvin (K), ju högre tal desto kallare ljus. Behöver du skarpare ljus passar troligen 2700–4000 K. För mer stämningsfull belysning rekommenderar vi varmare ljus på ca. 2500 K.

 

 

Sockeltyp är viktigt om du har en armatur sedan tidigare att passa in den nya ljuskällan i. Ett par vanliga sockeltyper är E14 och E27, siffrorna står för diameter i millimeter.

 

Formen på ljuskällan kan avgöra om en lampskärm passar eller ej. Samtidigt sprider olika former ljuset på olika sätt. Kronljus efterliknar levande ljus och sprider ljuset uppåt, de passar för dekorativa lampor. Globformade lampor sprider istället ljuset horisontellt. Reflektorlampor passar bra för fokuserad belysning som ska lysa upp vissa punkter i rummet. 


Nya LED-lampor
År 2012 upphörde försäljningen av vanliga glödlampor inom EU. De nyare lamporna lönar sig att använda i längden. De drar mindre el och håller samtidigt längre – bra för både plånboken och miljön.

 

LED-Lampor har många fördelar. De klarar kyla särskilt bra. LED har utvecklats enormt de senaste åren, priserna är lägre och utbudet bredare. Njut av en ljusare höst med energisparande belysning som håller i längden. Lys upp med LED!