• Fri frakt till varuhus
  • 30 dagar öppet köp
  • 15 000 noga utvalda produkter

Tema Bygg och färg

Förnya fasaden

Med det varmare vädret är det dags att fixa utomhus. Många tar tillfället i akt att förnya fasaden. Oavsett om huset behöver renoveras helt och hållet, eller bara ska målas om, så har vi det som behövs.

På den här sidan upptäcker du mer av bygg- och målartemat hos oss på Jula. Förutom filmklipp, inspiration och erbjudanden för fasad och fönsterbyte får du också tips på smarta lösningar som gör att du får ordning och reda i garderoben.

Dags att fräscha upp fasaden

Ofta behöver du inte måla om huset för att få en fin och fräsch utsida igen. Ta reda på hur du ger ditt hus en välbehövlig tvätt. Klicka i rutan bredvid för att starta filmen.  

Tvätta, skrapa och måla huset

Husfasaden får utstå många olika sorters väder och ibland hårda vindar under årens lopp. Den behöver därför underhållas för att stå pall för vädrets makter. Beroende på skicket din fasad är i kan det krävas olika sorters åtgärder. Om färgen är intakt utan sprickor räcker det ofta att tvätta av den ordentligt med jämna mellanrum. Men om du ser sprickor i färgen kan det vara att läge att skrapa, slipa och måla om huset. Oavsett vilket behöver fasaden tas om hand – resultatet blir garanterat bättre! 

Värt att veta när du målar fasaden

Ditt hus får utstå mycket under årens lopp, allt från storm till solsken. Då och då behöver huset målas om. Här får du tips för vad du behöver tänka på. Klicka i rutan bredvid för att starta filmen.

4 steg för att fräscha upp fasaden

1. Tvätt

Om fasaden känns fräsch och ser fin ut räcker det troligen att tvätta med fasadtvätt. Men ta det försiktigt med högtryckstvätten. Använd en vanlig vattenslang och en skonsam borste på teleskopskaft. 

2. Alg- och mögelbehandling

Tvättar du fasaden med jämna mellanrum hinner ofta inte alger och mögel sätta sig. Om fasaden trots det skulle drabbas går det att få bort med vår alg- och mögeltvätt. Med en tryckspruta fördelar du medlet enkelt på fasaden. Tänk på att använda skyddsglasögon och handskar.   

3. Skrapa och slipa

Om fasaden är i dåligt skick, med flagnande färg som spricker, är det läge att skrapa och måla om. Se till att göra ett bra grundarbete genom att skrapa bort all gammal färg. Slipa vid behov och borsta bort damm och löst sittande smuts. 

 

4. Måla om

Att måla fasaden är enkelt och gör stor skillnad. Tänk på att använda rikligt med färg, dock inte så att det börjar rinna. Som alltid gör rätt redskap jobbet enklare. Måla stora ytor med bred pensel och områden som kräver precision med en vinklad, mindre pensel. 

Renovering och byte av fasaden

Med tiden kan vädrets makter verkligen sätta sina spår i husfasaden. Trä som blivit ruttet, fått sprickor eller missfärgningar bör bytas ut innan problemen blir större. Passa på att också undersöka reglarna som skapar luftspalten bakom träpanelen när du byter fasad. Vi har produkterna för ditt fasadfixande. 

4 steg vid fasadbyte och renovering

1. Ta en bit i taget

Låt endast enstaka delar av huset stå oskyddade under tiden du genomför renoveringen. Genom att byta ut och renovera en sektion av husfasaden i taget blir inte övriga delar av huset utsatta under tiden som du renoverar. 

2. Lossa från fasaden

Bänd loss brädorna från fasaden. Med en kofot går det enkelt. Men var noggrann och ta det försiktigt, så att du inte skadar övriga delar av husväggen. 

3. Sätt fast i fasaden

Använd spikpistol när du ska sätta fast brädorna på fasaden. Då får du en stadig konstruktion som sitter ordentligt. Tänk bara på att köpa en tillräckligt stark kompressor. Vi har flera! 

 

4. Kapa ändarna

Kapa brädornas ändar längst ned mot marken i vinkel för att skapa en ”droppnäsa”. Det gör att vattnet inte sugs upp i träet. Du sågar enkelt i vinkel med en kap-/gersåg. Olja in och måla alltid ändträet ordentligt. Då har det större chans att stå emot fukt och kan hålla i många år framöver.