• Fri frakt till varuhus
  • 30 dagar öppet köp
  • 15 000 noga utvalda produkter

Vårda robotgräsklipparen

Ta hand om din  robotgräsklippare

Har du införskaffat en robotgräsklippare? Smart val! Men glöm inte att roboten behöver underhåll för att fungera som den ska. Här ger vi några tips som hjälper
din robotgräsklippare att överleva i många år framöver.

Byt knivarna
En viktigt punkt att reflektera över är hur din robotgräsklippares knivar mår. Normalt håller knivarna i 1-3 månader om klippytan är större än 300 m2. Om knivarna är bra kan motorn jobba som den ska, vilket innebär att batteriet håller längre. Här kommer en snabbguide för knivbyte:

1. Se till att robotgräsklipparen är av, vänd sedan på den för att kolla så att bladen fort-farande är vassa. Ett tecken på att det är dags att byta är om bladen har blivit missfärgade. Ta även en titt på gräset. Om det ser ut som att stråna har slagits av är knivarna inte tillräckligt skarpa.

2. Om det är dags att byta bladen – lossa knivarna med hjälp av en skruvmejsel och inled med att rengöra omkring skruvhålet innan du monterar de nya bladen. Använd dig av en fuktad trasa, rikligt med vatten är inte att rekommendera. Om du har fått nya skruvar till det nya knivsetet ska du använda dessa. Sortera sedan gamla skruvar och knivar på ett sätt så att de inte kan skada någon som hanterar soporna. 

3. Sätt dit de nya bladen. Tänk på att knivarna kan vara tunna, så att du inte monterar dit dubbla uppsättningar. Innan det är dags att vända tillbaka robotgräsklipparen på rätt köl igen är det läge att se så att bladen sitter rätt – titta därför efter så att knivarna kan svänga fritt utan att fastna.

Vinterförvaring
Under vinterhalvåret är det en god idé att ta in både robotgräsklipparen och laddningssta-tionen och förvara dessa på en torr och frostfri plats. Begränsningskabeln kan du låta ligga kvar i gräsmattan. När du tar in klipparen är det viktigt att rengöra den från gräsrester. Använd med fördel en borste eller tryckluft. Rengör även laddningsstationen och förvara den på en torr och frostfri plats. Underhållslad-da robotgräsklipparen minst en gång under vinterförvaringen. 

Batteristatus
Själva batteriet kräver oftast inget underhåll, men har en begränsad livslängd på ungefär 2-4 år. Livslängden beror mycket på säsongens längd, men även hur många timmar per dag robotgräsklipparen används. Om du vet att du ska använda din robotgräsklippare flera tim-mar i veckan innebär det att batteriet måste bytas oftare.