• Fri frakt till varuhus
  • Öppet köp i 60 dagar
  • 15 000 noga utvalda produkter

Förbered med ved – fälla, kapa, klyva och förvara

Vedeldning har länge varit en värmekälla i vanliga hushåll. Det innebär arbete med att transportera, hugga, kapa och klyva ved. Oavsett om du har vedpanna eller om du eldar i kaminen återkommer sysslan att klyva ved. Gör det inte svårt för dig – ta del av våra tips och produkter för ett enklare arbete.

Tips när du ska kapa ved

Kapa veden gör du med hjälp av en vedkap eller med motorsåg och sågbock. Vilken av metoderna som passar dig beror på hur mycket ved som ska kapas upp och hur ofta. Med vedpanna som huvudsaklig värmekälla och om du förbrukar mycket ved kan det t.ex. vara värt att investera i en rejäl vedkap.

Kapa stockarna med rätt längd

Tänk på hur din kamin, öppna spis eller vedpanna ser ut. Kapa stockarna med en längd som matchar eldstadens dimensioner, vilket vanligtvis brukar vara någonstans mellan ca 25-50 cm.

 

Sågbock av metall vid kapning med motorsåg

Om du ska kapa upp ved med motorsåg, snarare än med vedkap, tänk på att införskaffa en rejäl sågbock av metall. Det finns enklare varianter likväl som modeller med fäste för motorsåg.

 

Använd skyddsutrustning

Maskiner låter, klingor snurrar och sågspån flyger – oavsett hur du kapar veden är det viktigt att tänka på skydd och säkerhet. Handskar, hörselkåpor och något form av ögonskydd är ett måste vid den här typen av arbeten.

Säkert arbete med skyddsutrustning från Oregon

Säkerhet, funktion och bekvämlighet är viktigt när du arbetar i skogen och med vedbearbetning. Välkända varumärket Oregon är marknadsledande inom området och på Jula hittar du sågskyddsutrustning och sågskyddskläder från dem.

Klyva ved

När du har kubbar kapade i lagom längder är det dags att klyva ved. Det kan göras med en yxa likväl som med en vedklyv. Den senare är att föredra om större volymer ska klyvas och du t.ex. har vedpanna som huvudsakligen värmekälla, eftersom arbetet går snabbare och kräver mindre ansträngning.

 

Klyv strax efter kapning

Förslagsvis bör du klyva ved strax efter du kapat veden, då det går enklare om veden är rå snarare än halvtorr, seg och trådig.

 

Tänk på klyvlängden

Tänk på att vedklyvar har olika maximal klyvlängd. Med andra ord bör du se till att du de kubbar du ska klyva inte överstiger vad vedklyven klarar av.

Torka och förvara veden

Torka för att höja värmevärdet

Innan ved börjar eldas i kamin och vedpanna behöver den torka. Nyhuggen ved, det vill säga rå ved, har en torrhalt på bara 50 %, medan fin brännved brukar hålla en torrhalt på ca 80 %. Därför behöver din ved torka för att höja värmevärdet.

Luft är nyckelordet vid torkning

Ved är enkelt att torka och förvara i en vedbod, men det är minst lika bra att torka veden utomhus. Oavsett är det viktigaste att veden får luft och utsätts för vind om möjligt. Vid förvaring och torkning utomhus kan du bygga ett enklare tak över veden, alternativt täcka den med en presenning. Var bara försiktigt om du lägger på presenning så att det fortfarande blir luftgenomströmning, annars finns risk för fukt.

Placera inte veden direkt på marken

Placera inte den klyvna veden direkt på marken, utan se till att den ligger på någon form av ställning eller upphöjning. Då kommer veden upp från den fuktiga marken, vilket ger snabbare torkning samtidigt som det motverkar fukt och mögel. Allra bäst är om den nedersta veden placeras med barken nedåt.

Fäll träd – håll motorsågen i trim

När du ska fälla träd är motorsågen ditt främsta verktyg. De finns med olika kapacitet och svärdlängder så att du ska kunna hitta sågen som passar dina behov, om det nu är trädfällning i skogen eller trädgården som gäller. Kom också ihåg att hålla motorsågen i trim med smörjor, oljor eller kanske ny kedja och svärd – det kan göra stor skillnad att byta för en väl använd motorsåg.