

Förbered med ved – fälla, kapa, klyva och förvara
Vedeldning har länge varit en värmekälla i vanliga hushåll. Det innebär arbete med att transportera, hugga, kapa och klyva ved. Oavsett om du har vedpanna eller om du eldar i kaminen återkommer sysslan att klyva ved. Gör det inte svårt för dig – ta del av våra tips och produkter för ett enklare arbete.

Tips när du ska kapa ved
Du kan kapa ved med en vedkap eller motorsåg och sågbock. Vilken sätt som passar dig beror på hur mycket ved som ska kapas upp och hur ofta. Med vedpanna som huvudsaklig värmekälla och om du förbrukar mycket ved kan det t.ex. vara värt att investera i en rejäl vedkap.
Kapa stockarna med rätt längd Tänk på hur din kamin, öppna spis eller vedpanna ser ut. Kapa stockarna med en längd som matchar eldstadens dimensioner, vilket vanligtvis brukar vara någonstans mellan ca 25-50 cm.
Sågbock av metall vid kapning med motorsåg Om du ska kapa ved med motorsåg, tänk på att införskaffa en rejäl sågbock av metall. Det finns enklare varianter likväl som modeller med fäste för motorsåg.

Att tänka på när du ska klyva ved
När du har kubbar kapade i lagom längder är det dags att klyva ved. Det kan göras med en yxa likväl som med en vedklyv. Den senare är att föredra om större volymer ska klyvas och du t.ex. har vedpanna som huvudsakligen värmekälla, eftersom arbetet går snabbare och kräver mindre ansträngning.
Klyv strax efter kapning Förslagsvis bör du klyva ved strax efter du kapat veden, då det går enklare om veden är rå snarare än halvtorr, seg och trådig.
Tänk på klyvlängden Tänk på att vedklyvar har olika maximal klyvlängd. Med andra ord bör du se till att du de kubbar du ska klyva inte överstiger vad vedklyven klarar av.

Tips när du ska torka och förvara ved
Torka för att höja värmevärdet Innan ved ska eldas behöver den torka för att höja värmevärdet. Nyhuggen ved (rå ved) har en torrhalt på bara 50 %, medan fin brännved brukar hålla en torrhalt på ca 80 %.
Luft är nyckelordet vid torkning Ved är enkelt att torka och förvara i en vedbod, men går lika bra att torka utomhus. Veden behöver fårluft och utsättas för vind om möjligt. Vid förvaring och torkning utomhus kan du bygga ett enklare tak över veden, alternativt täcka den med en presenning. Var bara försiktigt så att det fortfarande blir luftgenomströmning, annars finns risk för fukt.
Placera inte veden direkt på marken Placera inte den veden direkt på marken, utan se till att den ligger på någon form av ställning eller upphöjning. Det ger snabbare torkning samtidigt som det motverkar fukt och mögel från mark. Placera den nedersta veden med barken nedåt.

Fäll träd – håll motorsågen i trim
När du ska fälla träd är motorsågen ditt främsta verktyg. De finns med olika kapacitet och svärdlängder så att du ska kunna hitta sågen som passar dina behov, om det nu är trädfällning i skogen eller trädgården som gäller.
Underhåll såg, kedja och svärd Kom också ihåg att hålla motorsågen i trim med smörjor, oljor eller kanske ny kedja och svärd – det kan göra stor skillnad att byta för en väl använd motorsåg.
Använd skyddsutrustning Maskiner låter, klingor snurrar och sågspån flyger – tänk på att ha rätt skyddsutrustning och arbeta säkert. Handskar, hörselkåpor och något form av ögonskydd är ett måste vid den här typen av arbeten.

Säkert arbete med skyddsutrustning från Oregon
Säkerhet, funktion och bekvämlighet är viktigt när du arbetar i skogen och med vedbearbetning. Välkända varumärket Oregon är marknadsledande inom området och på Jula hittar du sågskyddsutrustning och sågskyddskläder från dem.

Tips vid vedeldning
Få ut så mycket som möjligt av din vedeldning med rätt tillbehör. Underlätta tändningen med tändved eller tändpåsar, sprid värmen med en kaminfläkt och håll din kamin eller öppna spis i gott skick med passande spisredskap. Komplettera med en tjusig vedkorg - ja, kanske till och med en påse färdigkluven, högkvalitativ björkved?