Gå direkt till innehålletGå direkt till sökGå direkt till sök
 • Hämta i varuhus efter 2 timmar
 • Alltid fri frakt till varuhus
 • Fri frakt till ombud från 999,-
 • Öppet köp i 60 dagar
Jula

Komposittrall – bygg en underhållsfri altan

Är du i sken med att bygga altan eller terrass? Om du önskar ett tåligt tralldäck kan du välja komposittrall – då får du ett träliknande däck helt utan kvistar, flisor eller stickor. Inte heller behövs någon efterbehandling och det enda underhållet som krävs är att tvätta din komposittrall med vatten vid behov.

Vad är komposittrall?

Komposittrall är naturligt trä som kombinerats med andra material för att förstärka dess hållfasthet och färgbeständighet, vilket gör att det rör sig och skiftar färg minimalt. Du får en underhållsfri trall som varken behöver oljas in eller behandlas. Ytan blir dessutom barfotavänlig – fri från stickor, sprickor och skruvar.

Vilka tillbehör behöver jag för att montera?

Clips – för montering av komposittrall
Startclips används utmed trallens yttre långsidor, där första brädorna läggs. Därefter behöver du rostfria clips för att montera ihop det bräda för bräda.

Täcklist och ändskydd för ett snyggt avslut
För ett snyggt avslut på såväl kortsidan som långsidan finns tillbehör i form av kompositlist och ändskydd. Ändskydden är framtagna för att passa brädornas skåror, medan täcklisten är avsedd för fri montering på valfri sida.

Vilka verktyg behöver jag för att bygga tralldäck av komposit?

Du behöver i huvudsak en skruvdragare och en såg av något slag, det vill säga samma verktyg som du behöver vid bygge av ett vanligt trädäck. För detaljkapning och flexibla sågningar är en cirkelsåg/sticksåg att föredra, men för precisa, raka kapningar är en kap-/gersåg ovärderlig. Kom också ihåg tumstocken, vattenpass eller en laser så att det blir rakt!

Så här kan du montera komposittrall

1

Lägg bärande reglar med högst 30 cm centrumavstånd

Lägg reglar med högst 30 cm centrumavstånd (eller 20 cm vid extra hårt belastade ytor). Om befintliga reglar redan är monterade på exempelvis 60 cm centrumavstånd, kan du komplettera med ytterligare rader så att centrumavståndet blir 30 cm.

2

Skruva fast startclips utmed däckets kant och placera första brädorna

Nästa steg är att skruva fast startclips utmed trallens yttre långsidor. Lägg sedan de första kompositbrädorna på plats och passa in mot ändclipsen. Denna komposittrall kan läggas med valfri sida uppåt, antingen spårfräst eller slät.

3

Lägg rad för rad av komposittrallen

Lägg sedan rad för rad och fäst kompositbrädorna med clips (plast eller rostfri) som skruvas i regeln. Om regeln är för smal kan det behöva monteras på ett extra regelstycke vid varje ändskarv för att rymma två clips.

4

Fäst den yttre brädan genom att förborra och skråskruva

Den yttre kompositbrädan kan fästas genom att förborra och skråskruva i brädans längsgående spår.

5

Montera täcklist och ändskydd för ett snyggt avslut

Sista steget är att montera på täcklist och/eller ändskydd. Täcklist kan monteras på såväl långsida som kortsidan, beroende på hur du lagt din komposittrall. Ändskydden passar specifikt kompositbrädornas kortsidor.

Fullständiga anvisningar hittar du givetvis i manualen.

Hur mycket material behöver jag?

Ett första steg när du startar igång projektet är att veta hur mycket komposittrall (antal brädor) och tillbehör som behöver inhandlas. Exempelvis kräver rektangulärt trädäck på 20 m² (5x4 m) med bärande reglar på 40 cm centrumavstånd och där ena långsidan är mot vägg, ungefär:

 • ca 60 kompositbrädor
 • ca 375 clips (varje clips har ett skruvhål)
 • ca 15 startclips
 • ca 56 ändskydd och 3 kompositlister (alternativt bara 6 kompositlister om du skippar ändskydden)

9 Produkter

Hard Head

Täcklist för komposittrall

9990

 • Passar Hard Heads komposittrall
 • För snygga kanter
 • Underhållsfritt material
Finns i lager online

Du har sett 9 av 9 produkter