• Alltid fri frakt till varuhus
  • Fri frakt till ombud från 999.-
  • Öppet köp i 60 dagar
  • 15 000 noga utvalda produkter

Beskär trädgårdens träd och buskar

Beskärning av fruktträd och buskar är en viktig skötseluppgift för trädgårdsägaren. Beskärningen ger inte bara växterna en finare form, utan bidrar också till en frisk och jämn tillväxt. Här får du reda på hur du kan beskära dina fruktträd, rosenbuskar och häckar, samt vilka verktyg som behövs för ett bra resultat.

 

Varför ska man beskära träd och buskar?

Beskärning av träd och buskar görs av flera olika anledningar:

  • För att solljuset ska nå trädens frukter
  • För att grenarna ska bli kraftiga och tåliga
  • För att stimulera en jämn och frisk tillväxt

Vilka verktyg behövs för beskärning?

Med bra verktyg för beskärning kan du jobba effektivt och bekvämt samtidigt som du minskar risken att skada växten. Här listar vi de redskap som behövs för att beskära dina buskar och träd.

Sekatörer

Det första att införskaffa är en bra sekatör. Med den kan du beskära både små och mellanstora grenar, beroende på sekatörens klippkapacitet. Sekatörer med klibbskyddade blad glider lätt genom stjälkar och kvistar. Har den sidoskär lämpar den sig även utmärkt för att klippa och beskära blommor.

  • För mindre grenar, kvistar och stjälkar

Grensaxar

För beskärning av lite grövre grenar på fruktträd och buskar kan du ta hjälp av en grensax. Grensaxarnas utväxlingsmekanik ger dig extra kraft och kräver mindre ansträngning. Välj en teleskopisk grensax om du behöver nå högt!

  • För grövre grenar på träd och buskar

Grensågar

De grenar som är för tjocka för både sekatörer och saxar kan du avlägsna med en grensåg. Här kan du också välja en teleskopisk variant för höga träd och buskar, eller införskaffa en elektrisk grensåg för en effektiv och bekväm beskärning.

  • För tjocka trädgrenar

Häcksaxar

För beskärning av häckar och prydnadsträd är häcksaxen det optimala verktyget. Har du mindre buskage kan det räcka med en manuell häcksax. Ska du klippa mycket häck eller stora buskage är en bensin-, el- eller batteridriven häcksax att räkna med.

  • För häckar och prydnadsträd

Så beskär du fruktträd, rosenbuskar och häckar

När ska jag beskära fruktträd?

Fruktträd kan beskäras när som helst under månaderna juli, augusti och september. Då läker de snabbt och löper mindre risk att ”blöda”. Har du äppel- eller päronträd kan dessa beskäras även tidigt på våren.

Hur ska jag beskära fruktträd?

Börja med att ta bort döda eller skadade grenar. Sedan kan du gallra trädets vattenskott, de tunna  kvistarna som växer rakt upp. De tar ljuset från andra kraftigare grenar som ska ge frukt. Använd dig av en sekatör, grensax eller grensåg.

När ska jag beskära rosenbuskar?

Rosenbuskar ska beskäras på våren när det är liten risk för kraftig nattfrost. Vänta inte för länge – rosenbuskarna ska ännu inte börjat skjuta nya skott innan beskärning.

Hur ska jag beskära rosenbuskar?

Gör sneda snitt så att vattnet enkelt kan rinna av och ta bort svaga, vissna eller frusna skott. Använd en sekatör med vassa skär för att säkerställa att snitten blir fina.

När ska jag klippa häcken?

Olika häckar ska klippas vid olika tider, men de flesta lövhäckar och barrväxter kan beskäras på våren eller hösten. Eftersom det är tråkigt att beskära vårblommande häckar när de är som finast kan du vänta med dem till sommaren.

Hur ska jag klippa häcken?

Ta hjälp av en manuell eller maskindriven häcksax  och börja klippa nerifrån och upp. För att solljuset ska kunna nå hela häcken och göra den grön och fin är det viktigt att basen är bredare än toppen.