• Alltid fri frakt till varuhus
  • Fri frakt till ombud från 999.-
  • Öppet köp i 60 dagar
  • 15 000 noga utvalda produkter

Brandsäkra ditt hem

Vissa saker är värda att ta på stort allvar, så se till att brandsäkra ditt hem – det är en billig försäkring och något som kan rädda liv. Om olyckan skulle vara framme är det viktigt att vara rätt utrustad. Nedanför listar vi tips på hur du kan förebygga att en brand uppstår i ditt hem och vilken utrustning du kan behöva.

5 tips för ett brandsäkert hem

1. Ha en fungerande brandvarnare, brandfilt och brandsläckare

Ha alltid en fungerande handbrandsläckare, brandfilt och brandvarnare i din bostad – det kan rädda liv och då har du bästa möjliga förutsättningar att släcka branden när den fortfarande är liten. Kom ihåg att regelbundet se över batterierna i dina brandvarnare.

2. Dra ur kontakten och använd timer

När din hushållselektronik inte används bör stickkontakten dras ut helt och hållet. Använda gärna en timer för kaffebryggaren eller andra apparater som används regelbundet.

3. Kom ihåg städningen runt dina vitvaror

Något många inte tänker på är att städa kring hemmets vitvaror. Det är särskilt viktigt att rengöra köksfläkten regelbundet och dammsuga bakom kylskåp och frysbox.

4. Sota skorstenen och sätt upp gnistgaller

Om du har kamin, öppen spis eller kakelugn bör du se till att skorstenen är ordentligt sotad och att det finns gnistgaller för att skydda mot att gnistor slår ut mot rummet.  

5. Skissa fram en utrymningsplan

Skissa fram en utrymningsplan – särskilt viktigt om du bor i flervåningshus eller har nyligen flyttat. Om ditt hus har mer än en våning är det en god idé att ha en brandstege som kan fällas ut och användas för att ta sig ut från övervåningen.

Kontrollera och sköt om din brandvarnare

För att säkerställa att brandvarnaren fungerar som den ska bör du testa den regelbundet, till exempel en gång i månaden, genom att trycka in testknappen. Därtill bör du minst en gång per år rengöra brandvarnaren från damm och eventuellt byta batterier om den varnar för lågt batteri.