• Fri frakt till varuhus
  • Öppet köp i 60 dagar
  • 15 000 noga utvalda produkter

Rätt utrustning för däckbyte

Med rätt förutsättningar förvandlar du bilens däckbyte – eller hjulbyte som det egentligen är – till en enkel, smidig och säker syssla. Tvätta fälgarna, märk upp däcken och se till att du har en praktisk förvaring så sparar du tid vid nästa däckbyte. Ta del av våra tips och nödvändiga produkter för att ditt däckbyte ska gå så enkelt som möjligt.

När ska jag byta däck?

Under 1 december - 31 mars måste din bil ha dubbade eller dubbfria vinterdäck vid vinterväglag. Dubbdäck specifikt är tillåtet 1 oktober - 15 april (och utanför dessa datum om det är vinterväglag).

Så här byter du däck:

1. Placera bilen plant och säkert

Börja med att ställa bilen på ett plant underlag och på en säker plats. Lägg i handbromsen samt en växel och placera gärna något tungt bakom de främre och bakre däcken – på så vis förhindrar du att bilen rullar vid upphissning.

2. Hissa upp bilen och ta bort hjulen

När du sedan ska montera bort hjulen placerar du först domkraften under någon av bilens bärpunkter, vilka du hittar i bilens instruktionsbok. Spruta sedan på smörjmedel på hjulbultarna och låt verka en stund innan bultarna ska lossas, framför allt om de sitter hårt. Montera därefter av hjulmuttrarna med mutterdragare eller fälgkors genom att skruva motsols och korsvis. Kom ihåg att märka upp däcken (t.ex. hb/höger bak) inför återmonteringen.

3. Montera på de nya hjulen

Innan du skruvar på de nya hjulen bör bultarnas gängor smörjas med fett, t.ex. kopparpasta. Då rostar de inte fast lika enkelt och nästa däckbyte blir mycket enklare. Skruva hjulbultarna medsols och korsvis. Osäker på hur hårt muttrarna ska dras åt? Använd momentnyckel när du slutdrar för att hitta korrekt vridmoment, som ofta ska vara mellan 100-140 Nm, men det varierar mellan olika bilmodeller (se bilens instruktionsbok).

4. Säkerhetskontroll – efterdra och kolla lufttryck

Avsluta med att försiktigt sänka ned bilen och efterdra alla muttrar, så att de sitter fast ordentligt. Efterdra muttrarna åter igen efter en stunds körning (5-10 mil). Passa också på att kolla lufttrycket på de nymonterade däcken, då felaktigt lufttryck kan ge högre bränsleförbrukning och ojämn förslitning på däcken.

5. Rengör däcken innan förvaring

Rengör däck och fälg innan du lägger undan dem för förvaring, då slipper de smutsa ner i garaget/förrådet. Det blir också desto roligare att plocka fram däcken till nästa byte. Spola bort saltrester och använd fälgrengöring samt däckglans. Nu är dina bildäck redo att förvaras – och det gärna torrt, svalt och mörkt.