Gå direkt till innehålletGå direkt till sökGå direkt till sök
  • Hämta i varuhus efter 2 timmar
  • Alltid fri frakt till varuhus
  • Fri frakt till ombud från 999,-
  • Öppet köp i 60 dagar
Jula

Minska elförbrukningen hemma – tips för att få ner elkostnaderna

Fick du en chock av den senaste elräkningen? Här har vi samlat tips och produkter som kan minska elförbrukningen hemma och hjälpa dig få ner elkostnaderna.

Vad drar mest hushållsel?

• Elektronik som värmer eller kyler drar generellt mest el. Till exempel tvättmaskin, diskmaskin, kyl, frys och element. Det kan vara bra startpunkter för att minska elförbrukningen.

 

• Vanlig hushållselektronik som TV, dator, mediaenheter och lampor förbrukar enskilt inte så mycket. Men i moderna hushåll finns mycket elektronik att de tillsammans kan vara riktiga tjuvar. Här kan du med små insatser dra ner på förbrukningen genom enkla lösningar som grendosor med strömbrytare, timers och fjärrstyrning.

1

Styr dina lampor med timers och sensorer

Undvik onödig elförbrukning genom att ha lampor inkopplade i timers. Du kan då ställa in att lamporna tänds när du är hemma, eller att de stängs av under dagen och natten när de inte behövs.

Tips!

Koppla din utebelysning mot rörelsesensorer eller byt till utelampor med inbyggda sensorer. Lampans sensor känner av om någon går förbi och tänds när bilen körs fram på uppfarten.

2

Hitta dina eltjuvar med en elmätare!

Med en elmätare i vägguttaget kan du se förbrukningen på varje enskild apparat hemma. Låt den mäta en vecka på varje apparat – sen har du din eltjuv. Är det vitvaran? Kanske barnens elprylar? Eller något helt oväntat?

"Mät varje pryl med elmätaren och du hittar din eltjuv!"

3

Byt ut alla lampor till LED

Gamla lampor kan vara en stor eltjuv. Så kolla runt i huset om du har lampor som kan bytas ut till nya, energieffektiva LED-lampor. Det finns ett stort urval av LED-lampor – och de blir mer elsnåla för varje år.

Tips!

Vissa har svårt för det ljus som LED-lampor avger. Spana in lampor med filamentteknik – de kombinerar den klassiska glödlampans utseende och ljus med LED-lampans energismarta teknik.

4

Fjärrstyr elektronik och belysning med smarta hem-produkter

Är familjen slarviga med att stänga av elektroniken hemma? Med smarta hem-system och plug in-produkter gör du hemmet smart och kan dra ner på elförbrukning samtidigt. Plugga in hushållets mest använda elektronik i uttaget och stäng av och starta med fjärrkontroll eller mobilen.

5

Spara pengar genom att värma upp bostaden med värmepump

Visste du? Om du har direktverkande el kan värmepumpen minska dina elkostnader med upp till 40 %. Det kan låta som en dyr investering, men för dig som värmer med el hemma betalar värmepumpen av sig på kort tid.

Tips!

Testa att sänka temperaturen hemma en grad. Det låter som en liten sak, men sett över en eller flera kalla månader kommer elräkningen sjunka.

Fler småtips för att minska elkostnaderna:

Fyll diskmaskin och tvättmaskin innan de startas.
• Häng tvätten istället för att torktumla.
Värm och förvärm vatten i vattenkokare, eller koka med locket på.
Duscha kortare tid och stäng av vattnet när du tvålar in dig.
Ha inte onödigt kallt i kyl och frys. Det räcker med 5 °C/-18 °C. Du kan kontrollera temperaturen med en termometer.
Byt tätningslister runt läckande fönster, dörrar och luckor (kallras är vanligt i äldre hus)
Koppla in elektronik i grendosa med strömbrytare och stäng av när de inte används.

188 Produkter

Du har sett 40 av 188 produkter