• Alltid fri frakt till varuhus
  • Fri frakt till ombud från 999.-
  • Öppet köp i 60 dagar
  • 15 000 noga utvalda produkter

Vilken kompressor ska jag köpa?

Med en kompressor blir dina projekt betydligt enklare (och roligare). Du kan göra mycket med tryckluft – läs vidare för att lära dig mer om vilken kompressor som passar dina behov bäst inför att du ska köpa.

Så kan kompressor och tryckluftsverktyg underlätta arbetet:

  • Byt ut ditt fälgkors mot en mutterdragare och gör däckbytet smidigt.
  • Pumpa däck med din kompressor istället för manuellt med en cykelpump.
  • Använd en spikpistol för snabbare montering av foder och panel istället för att skruva och spika för hand. 

Vad behöver jag tänka på vid köp av kompressor?

Hur stor tank behöver jag på min kompressor?

Ju större tank, desto längre kan trycket bibehållas så att kompressorn inte ständigt behöver gå. För upprepade arbetsuppgifter, exempelvis sprutmålning, spikpistoler och mer krävande arbeten, är en större tank (ca 25-50 liter) att föredra. För kortare, sporadiska arbeten som pumpning och rengöring går det alldeles utmärkt med en mindre tank.

Luftmängd – hur stor kompressor behövs?

Mängden luft en kompressor kan leverera bestämmer vilka tryckluftsverktyg som passar. När du ska köpa tillbehör till din kompressor, kontrollera vilken luftmängd tillbehöret kräver och jämför med kompressorns avgivna luftmängd. Bra tumregler vid val av kompressor och tillbehör är:

• Kompressorn bör ge en avgiven luftmängd som motsvarar ca 120 % av vad verktyget kräver.

• Tryckluftsverktyg bör kräva maximalt 80 % av kompressorns avgivna luftmängd.

Varför oljefri kompressor?

En oljefri kompressor har en kolv som inte behöver smörjas. Underhållet blir minimalt och den utblåsta luften ren (luften hos oljesmorda är inte smutsig, men kan innehålla små oljepartiklar). Oljefria kompressorer kan därför användas för känsliga applikationer som provtryckning och rengöring av ömtåliga komponenter.

En oljesmord kompressor är anpassad för höga belastningar och smörjs därför för en längre livslängd. De är vanligtvis starkare än oljefria, och är lämpade för mer krävande arbeten.

Vilken kompressor ska jag välja?

Allroundkompressorer för medelkrävande uppgifter

När du ska blåsa rent, pumpa bildäck eller sätta upp lister och panel med tryckluft är en mellanstor kompressor med tank och lite generösare luftflöde att föredra.

Bärbara kompressorer för fritiden

En liten kompressor passar utmärkt för mindre arbeten med tryckluft. Du kan enkelt pumpa badleksaker, fotbollar, luftmadrasser samt cykel- och bildäck, likväl som att blåsa rent. De bärbara modellerna kan enkelt tas med till sommarstugan eller på fritidssemestern.

Kompressor för tyngre arbeten

Om du exempelvis ska byta däck på bilen med mutterdragare, måla med färgspruta eller driva krävande tryckluftsverktyg, då behövs riktigt kraftfulla kompressorer och verktyg.