• Fri frakt till varuhus
  • Öppet köp i 30 dagar
  • 15 000 noga utvalda produkter

Plantera

Genom att plantera, så och vattna det gröna kan belöningen bli en vacker och livfull trädgård – där du kanske också kan skörda lite frukt. Oavsett om du har gröna fingrar eller är nyfiken på att ta hand om trädgården kan du nedanför ta del av lite tips och råd gällande vad och hur du kan gå tillväga i början av trädgårdssäsongen.

5 saker att göra inför du ska plantera

1. Beskär buskar och träd

Alla växter har delar som läker bättre än andra. En gren bör kapas i linje med och precis utanför grenkragen, vilken ser ut som en svullnad nära stammen. Kapas en gren längre ut görs snittet strax utanför en knopp.

2. Så nya växter

Så dina frön i såjord och använd mager jord. Ett frö i sig innehåller näringen den behöver och när groddarna kommer ut är de känsliga för starkt gödslad jord. När plantan vuxit till sig skolas den och flyttas till näringsrikare jord.

3. Kultivera jorden

Tänk miljövänligt och undvik konstgödsel, använd istället naturliga alternativ som gödsel från kor, grisar, alger eller chrysan. Kom ihåg att olika gödseltyper passar olika växter. En bra idé är att kompostera hemma, då får du näringsrik jord längre fram och du slipper köra iväg biologiskt avfall.

4. Planera trädgården

Fundera på vad du vill göra med trädgården – finns det något att bygga, trender att testa eller någon växt du saknar? Trädgården bör vara tillgänglig, om det är lätt att jobba i den minskar risken för att du skadar dig eller tappar lusten. Du kan t.ex. med pallkragar så lite högre upp och få en bekväm arbetshöjd.

5. Enkla trädgårdsredskap

En kultivator är ett praktiskt redskap för att rensa ogräs – en syssla som du gör tidigt på säsongen för att begränsa spridning. En kultivator luckrar också upp jorden och gör den porös och syrerike. Du kan kompletteras me grävspade, handspade och kratta – då kan du utföra de flesta arbeten i trädgården.