• Alltid fri frakt till varuhus
  • Fri frakt till ombud från 999.-
  • Öppet köp i 60 dagar
  • 15 000 noga utvalda produkter

Så väljer du rätt lampa

När det är dags att köpa nya lampor behöver man tänka på vilken form lampan ska ha och vilka egenskaper man har användning för. I denna guide reder vi ut olika ljusbegrepp och vilken färgtemperatur man ska välja.

Välj rätt sockel

För att hitta rätt ljuskälla måste du veta vilken sockel du behöver. På ljuskällans förpackning finns information om vilken sockel den har. Titta även på förpackningen om ljuskällan är dimbar eller ej.

 

Färgtemperatur

Kelvin (K) mäter färgtemperaturen och visar på ljusets färgton eller nyans. Ett högre Kelvin-tal innebär vitare och kallare ljus, medan ett lägre tal innebär varmare ljus. Traditionella glödlampor, och numer även motsvarande LED-lampor, har vanligtvis en färgtemperatur på 2700 K, vilket ger en varmvit och behaglig nyans.

För avkoppling är varmare ljus att föredra (lägre Kelvin-tal). Om du behöver arbetsljus är ofta ett kallare ljus att föredra (högre Kelvin-tal).

 

Användbara ljusbegrepp

Watt (W) är ett mått på elförbrukningen och var hos de gamla glödlamporna ett riktmärke över hur starkt lampan lös. Med LED-lampa som ny standard ger effekten inte längre någon upplysning om hur mycket ljus lampan avger.

Lumen (lm) mäter rundstrålande ljus (globlampor). Detta värde anger hur mycket ljus ljuskällan avger, men talar inte om hur mycket energi den förbrukar. 

Kelvin (K) anger vilken färgton ljuset har. Exempelvis har en vanlig LED-lampa och tidigare glödlampa en färgtemperatur på 2700 kelvin.

Energieffektivitetsklass

Bokstav i text eller bild avser ljuskällans energiförbrukning på en skala från A++ till E.

A++ = Mer effektiv

E = Mindre effektiv

Miljöinformation

Alla lampor skall ALLTID lämnas till en återvinningsstation. Kontakta din kommun för information om återvinning.