• Alltid fri frakt till varuhus
  • Fri frakt till ombud från 999.-
  • Öppet köp i 60 dagar
  • 15 000 noga utvalda produkter

Välj rätt cykel

Cykeln – vi tycker att det är fantastiskt fordon som passar stora som små. De finns i flera modeller och storlekar för att passa just dina behov. Här ger vi dig lite vägledning så att du kan välja rätt cykel, samtidigt som vi samlat tillbehör och annat du kan komma att behöva.

Damcykel, elcykel eller MTB - hitta cykeln som passar dig

Damcykel/citybike

En damcykel eller citybike är det klassiska alternativet som utmärker sig genom att den är bekväm att stiga av och på. Utrustade med korg och pakethållare är det den mångsidiga cykeln för dig som cyklar till jobbet, för att handla eller helt enkelt transporterar dig i lugnt tempo från ena platsen till den andra.

Mountainbike och hybridcykel

Med våra mountainbikes av hardtail-modell kan du landsvägs- och pendlingscykla med ökad bekvämlighet och flexibilitet. Gemensamt för dem alla är att de har fler växlar, dämpad framgaffel, grovmönstrade däck och bromsar anpassade för lite tuffare cykling. Hybridcykeln har ofta däck med finare mönster och en framåtlutad sittställning, vilket gör att de lämpar sig för stads-/landsvägscykling, cykling på finare grusvägar eller för pendling.

Elcykel

En elcykel är tyst, billig i drift och snäll mot miljön. I stadsmiljö kan en elcykel ersätta såväl bilen som fullpackade bussar och tunnelbanan, medan längre cykelfärder görs möjligt på landsbygden. Utforska Julas sortiment – vi har en elcykel för dig som stadspendlar dagligen och dig som bara vill kunna cykla längre och mer bekvämt.

Nyttja vårt monteringserbjudande i varuhuset

Visste du att vi kan montera din nyinköpta cykel? Du kan nyttja vårt monteringserbjudande för endast 199 kr (cyklar över 20”) respektive 99 kr (barncykel upp till 20”). Vi erbjuder montering vid köp av cykel i alla våra varuhus.

Om du föredrar att montera din cykel på egen hand kan du ta hjälp av några instruktionsfilmer som vi tagit fram för respektive cykeltyp (Citybike, Mountainbike, barncykel och BMX).

Viktiga tillbehör för säkert cyklande

Välj rätt storlek på hjälmen

Att ha rätt storlek på cykelhjälmen är viktigt för att säkerställa hjälmens funktion. För att få fram storleken mäter du med måttband där huvudet är som störst. Om du inte har ett måttband går det lika bra att använda t.ex. ett snöre och mäta det med en tumstock eller linjal.

Cykla säkert i mörkret – utrusta med lampor och reflexer

När det gäller att cykla i mörker finns det lagar som kräver att belysning och reflexer ska användas. Bak på cykeln ska det vara en röd lykta som syns på avstånd och fram en strålkastare med gult eller vitt ljus. Dessutom ska det finnas röd reflex bak, vit reflex i fram och vit eller orange reflex på sidan. Så utrusta cykeln med rätt lampor och reflexer för säker cykling i mörker.

Lås cykeln säkert

Om det cyklas till exempelvis jobb, skola, affären eller andra platser utanför hemmet så är det en bra idé att komplettera med ett bra cykellås. Då står cykeln alltid parkerad säker och stöldrisken minskar.

Cykelns viktigaste delar

Ram

Ramen på damcyklar gör det bekvämt att kliva av och på cykeln. En ram för herrcyklar blir, med sin triangelform, istället mer vridstyv och passar för sportigare cykling. Aluminiumramar väger mindre än stål, som ofta är kraftigare. Ramens storlek anges i tum.

Växlar

Nu för tiden har de flesta cyklar flera växlar. Det finns både utanpåliggande och integrerade växelsystem. Ett utanpåliggande system har ofta många växlar och kan kräva lite mer underhåll. Ett integrerat växelsystem räcker ofta att borsta rent och smörja emellanåt.

Bromsar

Det finns olika typer av bromsar. Fotbroms är vanligast på vardagscyklar. De kompletteras gärna med en handbroms på framhjulet. På mountainbikes sitter ofta effektiva v-bromsar eller till och med skivbromsar.

Hjul

Hjulens dimension skrivs oftast i tum och varierar beroende på typ av cykel och användning. I skog och mark är det bra med bredare däck som har grovt mönster. På landsväg rullar smala däck, med inget eller lite mönster, lättare.

Serva din cykel hemma

Att kontrollera cykelns delar är varken svårt eller tidskrävande – ofta går det alldeles utmärkt att göra hela cykelservicen på egen hand!