• Alltid fri frakt till varuhus
 • Fri frakt till ombud från 999.-
 • Öppet köp i 60 dagar
 • 15 000 noga utvalda produkter

Tips när du ska bygga altan själv

När du ska bygga altan behövs rätt verktyg – och det är lätt hänt att verktygsväskan fylls upp snabbt. Men det är din skruvdragare, kap- och gersåg och måttstock som fyller de viktigaste rollerna. Här har vi samlat verktyg du behöver och andra tips och bra att veta inför att du ska bygga altan.

 

Att tänka på innan ditt altanbygge:

 • Fundera över utsikten och läget i trädgården. Är några träd i vägen? Var är kvällssolen och morgonsolen? Hur är insynen från grannar?
 • Vilka möbler och inredning behövs på altanen: bord, grill, parasoll, växter eller spabad? Var ska de stå? Och hur är åtkomsten till hus och kök?
 • Kom ihåg eluttagen! Var ska de placeras? Behöver det dras någon el?
 • 20-25 m² är en vanlig altanstorlek för den medelstora familjen. Men var inte rädd för att tänka större!
 • Markera gärna upp altanens yta med pinnar och snören för att få en realistisk känsla av altanens storlek innan du börjar bygga.

Dags att börja bygga!

Viktiga verktyg när du ska bygga altan

Skruvdragare Under altanbygget går skruvdragaren varm när alla trallbrädor ska skruvas fast. Att bygga altan kräver ofta en skruvdragare med minst ca 30-40 Nm kapacitet, men för att montera fransk träskruv eller annan grov skruv behövs uppåt 50 Nm.  

Kap- och gersåg Med en kapsåg sparar du mycket tid och energi genom att du kan såga till stora volymer trallbrädor och reglar snabbt och effektivt.

Cirkelsåg eller sticksåg Även om kap- och gersågen gör det mesta av arbetet under bygget behövs även en sticksåg eller cirkelsåg för att såga till bitar och skarvar för hand. Brädor kan också behöva anpassas på plats, där kap- och gersågen inte kommer åt.

Vilken typ av stolpsko ska jag använda – bygga altan med jordankare eller plintar?

Stolpskor och plintar används för att lyfta upp stolpar och bärlina från marken med syfte att hålla fukten borta, samtidigt som konstruktionen blir starkare och tåligare. Det vanligaste är att stolpskor gjuts in för att hålla upp bärlinan. Stolpskor finns med både L- och U-profil samt som justerbar modell. Alternativt kan du lägga en grund utan att gräva eller gjuta med hjälp av jordankare (även kallat markskruv).

Upptäck trallverktyget från Heco

Trallverktyget från Heco gör att du kan skruva fast trallbrädorna i bärlinan från sidan, istället för i mitten av trallen. På så vis får du en barfotavänlig altan som är fri från synliga skruvhuvuden, sprickor och stickor.

 

Verktyg för avvägning och korrekta mått

För att lätt kunna väga av och mäta under projektet är den klassiska måttstocken och ett långt vattenpass fortfarande att lita på. Laserinstrument kan också vara ett alternativ, men ha i åtanke att det i dagsljus kan bli svårt att se laserlinjen.

Bra att tänka på vid altanbygget:

Regler när du ska bygga altan

Behöver du bygglov för att bygga altan? Det finns några regler att förhålla sig till inför bygget, men enligt Boverket behöver du inget bygglov om altanen uppfyller följande:

 • Den byggs inom 3,6 m från bostadshuset
 • Den inte är högre än 1,8 m
 • Den placeras minst 4,5 m från tomtgräns
 • Området inte är historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt värdefullt

Tips! Kom ihåg att du behöver ett fallskydd från din altan enligt plan- och bygglagen. Ett staket/räcke räknas inte in altanens maxhöjd (1,8 m) för att bygga utan bygglov. Däremot så gör ett större insynsskydd det och då kan det behövas bygglov.

 

Avstånd mellan golvreglar när du ska bygga altan

En bra tumregel att utgå från är att altanens golvreglar bör som mest ha 40 cm cc-mått mellan varandra. Det finns visst svängrum med måttet här beroende på hur kraftfullt virke och vilka trallbrädor du använder. Om du har befintliga reglar monterande på t.ex. 60 cm centrumavstånd kan du komplettera med fler rader så avståndet blir 30 cm.

Tips! Tänk på att en altan ska ha ett lätt fall med riktning bort från huset. Detta för att inte skapa stående vatten i anslutning till hus och trävirke.

Större projekt på gång?