• Alltid fri frakt till varuhus
  • Fri frakt till ombud från 999.-
  • Öppet köp i 60 dagar
  • 15 000 noga utvalda produkter

Förbered trädgården för höst

Nu är det dags att förbereda och planera trädgården inför höst, vinter och nästa säsong. Städa, fixa och plantera nu så har du skapat en bra start på nästa års säsong också. Här ger vi dig lite tips på sysslor och produkterna du behöver för att göra din trädgård redo.

Rensa gräsmattan

Ta tillvara på löven – lägg dem på rätt ställe

All nedfallna löv behöver inte tas bort. Finfördela dem med hjälp av gräsklipparen så skyddar de gräsmattans rötter mot tjälen. Men se till att det inte är ett för tjockt lager med löv – gräsmattan måste fortfarande få andas. Du kan dessutom använda löven för att skydda rabatter och övervintrande växter. De ger även växter extra näring till våren.

 

Klipp gräsmattan en sista gång – men inte för kort

Använd 5-regeln: när det är fem grader i dygnstemperatur slutar gräset att växa. Då kan du klippa det en sista gång för året. Spara ungefär 5 centimeters höjd. Grässtråna är en spegelbild av rotsystemet och ju längre rötterna är, desto lättare har gräset att överleva vintern. Om gräset bara är en centimeter högt, så är rötterna också bara en centimeter långa – och det kan bli väldigt tufft för gräset.

 

Rensa bort ogräs och sjukdomsdrabbade växter

Ta hand om ogräset nu, så slipper du rensa det i vår. Ta också bort växter som drabbats av svampsjukdomar. Lägg bladen från dessa växter bland brännbart.

Plantera och ta hand om trädgårdens växter

Plantera och ta hand om trädgårdens växter Plantera och ta hand om trädgårdens växter

En perfekt tid att förändra trädgården

Att förbereda är alltid bra. Om du exempelvis planerar att anlägga en ny rabatt är det perfekt att gräva fram den redan nu på hösten. När tjälen kommer fryser nämligen jordkokorna och på våren när de tinar och spricker får du en väldigt fin struktur på jorden – om det är lerjord vill säga. Så gräv nu och plantera nästa säsong.

Och varför inte slå sig ned i soffan med tidningar och din bärbara dator för att leta inspiration inför kommande säsong? Det finns massor av tips och idéer där ute!

 

Passa på att plantera på hösten

Hösten har högre luftfuktighet – perfekt för plantering av häck, träd eller anläggning av gräsmatta. Träd och bladfällande buskar kan du plantera tills tjälen går i jorden. De tar sig faktiskt ofta bäst om du planterar dem när de gått in i sin viloperiod.

 

Klipp växter och träd

Många träd och buskar – exempelvis pioner – ska klippas på hösten. Det kan skydda dem från att drabbas av svampsjukdomar. Äppelträden kan klippas en bra bit in på hösten – ja, ända till november. Perenner ska du helst inte klippa ner alls förrän i vår. Detta hindrar vatten att tränga ner i avklippta stjälkar, där det kan frysa till under vintern och förstöra rotsystemet.

Plocka undan utemöblerna

Det är även dags att plocka in dina utemöbler. Kanske även olja dem så att de är fina till våren? Utemöbler, speciellt om de är av trä, ska förvaras torrt under ett tak. Dynor till möblerna bör  förvaras inomhus, i ett förråd exempelvis.