• Alltid fri frakt till varuhus
  • Fri frakt till ombud från 999.-
  • Öppet köp i 60 dagar
  • 15 000 noga utvalda produkter

Penselguide – vilken pensel för uppgiften?

Vilken pensel ska du ha för vilket målarjobb? Penslar finns i flera typer och storlekar för att lämpa sig till olika målaruppgifter. Vilken pensel som passar kan variera och för att underlätta valet kan du ta del av vår penselguide. 

Fasadpensel

Lämpar sig för husfasader. En bra fasadpensel behöver vara slitstark och ska fånga upp mycket färg när du doppar den i burken. Har du lockläkt på din panel? Välj i så fall en fasadpensel som kommer åt mellan läkten.

Vinkelpensel

Behöver du måla i hörn eller på svåråtkomliga ytor? Då är vinkelpenseln ett perfekt val. Lämpar sig bra på vägg, tak, golv, fasad och terrass. Penselns vinkel ger mer kraft i din målning – och är dessutom skonsam för kroppen eftersom du inte sliter på handled och armar på samma sätt.

Lackpensel

Med en lackpensel kan du måla både dörrar och finare snickerier. Välj mellan en flat lackpensel för något större ytor, eller en snedställd lackpensel för mer exakt precision. Ju mindre ytor, desto mindre bredd på penseln. För större ytor – använd en bredare pensel.

Rundpensel

En smal pensel som är rundformad. Mycket användbar när du ska måla spröjs.

Ovalpensel

Fönster, dörrar och snickerier. Ovalpensel har en härlig precision i varje penseltag. En stor fördel med ovalpenseln är att du får med dig mer färg i varje dopp.

Roller

Om du ska måla större ytor kan en roller passa, då får du en jämn yta och struktur. Rollern gör sig också särskilt bra med skaft. Du kan välja mellan rollers med längre eller kortare lugg, för att på så vis påverka ytstrukturen (kortare lugg ger en slätare yta, medan längre lugg ger mer struktur.

Så vårdar du din pensel

Har du målat klart för den här gången? Se till att vårda din pensel så att den håller längre. Här kommer några tips.

 

1. Ska du fortsätta med din målning efter natten? Rengör penslarna ordentligt. Doppa dina penslar i färg, svep in i plastfolie eller placera dem i en lufttät plastpåse. Förslut kring penselskaftet med markeringstejp och förvara på en torr plats i upp till två dagar.

2. När målningen är färdig är det viktigt att rengöra penslar och roller. Inled med att skrapa bort så mycket färg som möjligt ner i färgburken.

3. Har du använt dig av en vattenburen färg kan du blötlägga både penslar och roller i varmt vatten med lite diskmedel i under ett par timmar. Skölj sedan av penslarna och roller och torka med en ren trasa och förvara sedan på en torr plats.

4. Både vattnet och behållaren som du har valt att rengöra dina penslar med lämnas in till närmaste miljöstation eller återvinningscentral som tar emot farligt avfall. Du kan läsa mer på din kommuns hemsida. Häll inte ut din penseltvätt i avloppet.

5. Om du har målat med lösningsburna färger kan du hälla lite lösningsmedel i en burk och rengöra penseln mot burkens sidor. Blötlägg penseln i ett par timmar, torka med ren trasa och förvara på en torr plats.

6. Häll inte lösningsmedlet i ditt avlopp. När dina penslar är rengjorda sätter du ett lock på burken och låter den stå i ett dygn. När väl färgen har sjunkit till botten av burken kan du hälla tillbaka lösningsmedlet i flaskan.

7. Har du noterat att det finns hål i din pensel? De finns där så att du ska kunna hänga upp din pensel på en spik. På det sättet kan den torka till nästa måleriuppdrag.