• Alltid fri frakt till varuhus
  • Fri frakt till ombud från 999.-
  • Öppet köp i 60 dagar
  • 15 000 noga utvalda produkter

Så målar du väggar

Ska du måla om dina väggar? Det är en rolig, lättillgänglig och effektiv syssla för att fräscha upp ditt hem. Så att du ska få ett bra slutresultat har vi här samlat vad du behöver tänka på, målartips och produkter du behöver.

Underlätta målningen med ett bra förarbete

Du har nog hört det förr och det stämmer lika mycket fortfarande – förarbetet är a och o för ett bra slutresultat. Det må vara bekvämt och kännas tidseffektivt att börja måla direkt, men i själva verket kommer det bara innebära merarbete efteråt när färg flagnar eller ytan inte är jämn. Så måla dina väggar ordentligt från början, det kommer du inte att ångra.

 

Avlägsna smuts och fett från väggarna

Inled med att rengöra väggen med hjälp av målartvätt. Genom att avlägsna smuts och fett försäkrar du dig om att färgen fäster.

 

Skydda golv och lister

Placera sedan ut täckpapp på golvet för att därefter maskera listerna samt runt fönster och foder.

 

Plana ut ojämna väggar

Ta en extra titt på väggen och skrapa bort gammal färg. Slipa därefter den skrapade ytan. Om det finns skruvhål eller ojämnheter är det läge att spackla. Ser du sprickor eller glipor på väggen? Använd dig av fogmassa och hämna ut med hjälp av ett fuktat finger. Du kan även komplettera renoveringstapet (Cover it) som du sedan kan måla över.

Dags att börja måla!

Måla en vägg åt gången

När du börjar att måla är det viktigt att du målar en vägg åt gången. Då hinner inte färgen torka – och du slipper att slutresultatet blir randigt och flammigt. Tänk även på att alltid måla i samma rikting, ex. nerifrån och upp, för att få bästa resultat.

 

Börja med att måla vid lister, hörn, eluttag och strömavbrytare

Inled med vinkelpensel och sparmåla längs med lister och hörn. Måla försiktigt kring eluttag och strömbrytare. Efter det är det dags att ta fram din roller och måla i resterande partier av väggen. Upprepa samma steg på alla andra väggar. Låt färgen sedan torka. 

 

En andra strykning

När färgen har torkat är det dags att göra en andra strykning med färg. Använd mycket färg i din roller så att du undviker att väggen blir flammig.

Tips! Har du färg kvar när du målat klart? Ett tips är att vända på färgburken när du är klar så håller färgen längre. Det bildas nämligen en färghinna vid locket som motverkar att luft kommer in (som försämrar kvalitén på färgen snabbare).