• Fri frakt till varuhus
  • Öppet köp i 60 dagar
  • 15 000 noga utvalda produkter

Olja altan – så gör du steg för steg

Varför ska jag olja min altan?

För att skydda virket och därmed öka trädäckets livslängd. Även ytan håller sig i bättre skick med färre stickor och kvistar om altanen vårdas regelbundet.

 

Hur ofta ska jag olja min altan?

Gärna en gång per säsong om den utsätts för mycket slitage, eller åtminstone varannan säsong om arbetet görs ordentligt. Men det finns egentligen inget definitivt svar på hur ofta du behöver olja din trall. Hur snabbt trädäcket slits, väder och på vilka breddgrader du bor påverkar. Även tycke och smak om hur tralldäcket ska se ut är en faktor. 

 

När ska jag olja min altan?

  • Försök olja trallen i utomhustemperaturer mellan 10-20 °C
  • Virkets fukthalt bör vara mindre än 17 % (läses av med fuktmätare)
  • Undvik direkt solsken eller regn under kommande dagar

Förarbete innan du ska olja din altan

Precis som med de flesta andra jobb ger utförligt förarbete ett än bättre slutresultat. Så innan altanen oljas in lägg lite extra tid på stegen nedan. Innan du börjar är det bra att sätta upp täckplast för att skydda omkringliggande ytor, såsom rabatter eller husfasaden.

Efterdrag skruvar i altanen

Eftersom trä är ett levande material rör det på sig hela tiden, så ett första steg är att efterdrag skruvar som sticker upp ur altanen. På så vis skadas inte barfota fötter eller möblemang. En skruvdragare använd för att utföra jobbet så enkelt effektivt som möjligt.

Rengör ytor som ska oljas

För att få bort smutsen från altandäcket ska ytan borstas av och tvättas. Om altandäcket blott är lite nersmutsat räcker det gott och väl att spola med vatten. En högtryckstvätt å sin sida kan användas för att få bort vädergrånad. Ett tips är att strålen bör gå jämnt över ytan för att undvika ränder.

Låt ytorna torka för att undvika röta

Efter du har tvättat och innan du oljar måste ytan få torka helt, detta för att undvika röta i träet. Med hjälp av en fuktmätare kan du ta reda på träets fukthalt, som bör vara mindre 17 % vid utvändig målning.

Slipa bort ojämnheter och stickor

Efter att träet torkat klart kan det behöva slipas för att få bort ingrodd smuts, vassa kanter, stickor eller andra ojämnheter som över tid bildats. För att underlätta arbetet och göra det mer ergonomiskt rekommenderar vi ett förlängningsskaft. Därefter borstar du bara av ytan med en sopkvast.

Dags att börja olja din altan

Torka bort överflödig olja

Överflödig olja ska du torka bort med en trasa innan den skinntorkar och blir ful. Lägg de oljeindränkta trasorna i en plåthink med vatten så fort du är klar med dem – de kan självantända!

 

Olja altan med pensel eller roller?

Nu börjar det roliga – att olja. Med förlängningsskaft samt roller underlättas arbetet samtidigt som du sparar tid. För att komma åt på svåråtkomliga ytor, t.ex. i springor, bör rollern kompletteras med en pensel. Att hela altanen blir inoljad är viktigt.

 

Använd terassdyna vid oljning med lasyr eller pigmenterade oljor

Om du oljar in med lasyr eller pigmenterade oljor är det fördelaktigt att istället använda en terassdyna. Tänk även på att stryka in oljan i samma riktning som träets ådringar.

 

Tips! I starkt solsken bör du undvika att olja altandäcket. Annars kan oljan hinna torka innan det trängt in i träet. Inte heller bör du olja för sent på kvällen, då kan istället daggen lägga sig på ytan innan torkning.