• Alltid fri frakt till varuhus
  • Fri frakt till ombud från 999.-
  • Öppet köp i 60 dagar
  • 15 000 noga utvalda produkter

Lär dig mer om dina varsel- och reflexkläder

Vid mörker ute är det extra viktigt att välja kläder som gör att du syns i trafikerade miljöer. Här kommer några goda råd som är värda att känna till innan du skaffar varsel- eller reflexkläder.

Tre fluorescerande färger – orange, gult och rött

Enligt EU-direktiven finns det bara tre fluorescerande färger som är godkända. Det handlar om orange, gult och rött. Tester pekar på att gult har den bästa lyskraften. Smuts syns bäst på gult, vilket gör att många även väljer orange som alternativ.

Reflexer för att reflektera fordonsljus

När det är mörkt ute tappar de fluorescerande färgerna sin lyskraft. Varselplagg är därför försedda med reflexer som reflekterar strålkastarljus från fordon. Bra att veta är att bilarnas strålkastarljus först träffar den nedre delen av kroppen, så reflexerna på benen syns bäst.

Regler kring varselkläder på arbetsplatser

Det är viktigt att veta att varselkläder alltid ska användas på en arbetsplats där någon form av trafik finns. Även besökande på arbetsplatsen ska bära varselkläder.

Klassificeringen

Totalt är varselkläder indelade i tre olika klasser (där klass 3 har störst synlighet) som grundar sig i fluorescerande yta och reflexernas yta. Här kommer en snabb genomgång av alla klasser.

Klass 1: Flourescerande yta: Minst 0,14 m. Reflexens yta: Minst 0,10 m.
Klass 2: Flourescerande yta: Minst 0,50 m. Reflexens yta: Minst 0,13 m.
Klass 3: Flourescerande yta: Minst 0,80 m. Reflexens yta: Minst 0,20 m.

Tillbehör som gör dig mer synlig i mörkret

Även om du inte fullutrustar dig med varselkläder finns det mycket du kan göra för synas bättre i mörkret. Det gäller oavsett om du ska träna ute, ta en promenad, cykla eller om barnen ska leka. Viktigast är reflextillbehör och såväl traditionella reflexer som praktiska reflexband på armar och ben fungerar bra. Men det finns också mycket värde att klä sig i reflexväst, då är du som mest synlig.