

Klimatsmart vardag
Alla kan göra lite mer för att skapa ett bättre klimat!
Jula jobbar sedan många år för att minska sin klimatpåverkan och målet är att Jula ska vara klimatneutralt år 2030.
Maria Ragnarsson, Julas hållbarhetschef:
”Vi gör det på flera olika sätt och genom olika projekt, som en del av resan mot vårt mål. Att effektivisera vår energianvändning är ständigt i fokus och vi satsar även på förnybara energikällor. Bland annat genom att investera i vindkraftsparker. För att minska våra utsläpp transporteras våra varor på järnväg från hamnen i Göteborg till en torrhamn nära centrallagret i Skara. Och vi ställer krav på våra leverantörer; de ska också minska sin klimatpåverkan.”
Alla kan göra lite mer för att effektivisera sin energianvändning, för att hushålla med naturens resurser och bidra till biologisk mångfald. Även små insatser räknas. Hos Jula hittar du allt från LED-lampor, solceller och elbilsladdare till produkter för odling hemma samt hushållning av vatten och energi.
Nedan har vi samlat några tips på hur vi kan skapa bättre förutsättningar för oss själva och kommande generationer:
1. Reducera energianvändningen med energismarta produkter


2. Producera egen, förnyelsebar energi med solceller


3. Färdas hållbart

Hos Jula hittar du flera produkter som gör det enklare att färdas hållbart – till exempel produkter för att ladda din el- eller hybridbil. Ett annat mycket klimat- och miljövänligt färdmedel är cykeln, som du hittar både med och utan elmotor.
4. Hushåll med vatten

Trots att tillgången på vatten i Sverige idag kan uppfattas som obegränsad, är fallet helt tvärtom. Både föroreningar och klimatförändringar leder till påfrestningar på vattentillgång – vilket gör det allt viktigare att hushålla med vattnet. Att diska diskmaskinen först när den är full, att duscha kortare tid och att sänka temperaturen någon grad, är några exempel på hur du kan förbruka mindre vatten. Ett annat bra sätt att hushålla med vatten är att ta tillvara på regnvattnet!
5. Odla

Maten vi äter står för ungefär en tredjedel av hushållens klimatpåverkan i Sverige idag. Genom att odla själv – för vår-, sommar-, och höstskördar – kan vi minska denna klimatpåverkan. Genom att odla skapar vi dessutom platser för insekter att pollinera under sommaren, och ökar den biologiska mångfalden. Miljövänligt, gott, vackert – dags att börja odla!