• Fri frakt till varuhus
  • Öppet köp i 30 dagar
  • 15 000 noga utvalda produkter

Välj rätt gräsklippare för din trädgård

Att klippa gräset är en återkommande syssla för nästan alla med en trädgård – och just därför är det viktigt att välja rätt gräsklippare för dina behov och din trädgård. På Jula har vi ett brett gräsklipparsortiment och här presenterar vi de olika typerna så att du enklare ska kunna välja rätt gräsklippare.

Bensindrivna gräsklippare

Bensindrivna gräsklippare är det mångsidiga alternativet som klarar att klippa högt gräs och blött gräs likväl som kuperad terräng. De är riktiga kraftpaket som klarar i princip alla trädgårdar och tomtytor – från den lilla villaträdgården till den mindre gården. Till skillnad från elektriska gräsklippare är de ofta även självgående, så du slipper skjuta den framåt när större ytor ska klippas.

Mulchfunktion, uppsamlare och utkast

Med bensindrivna gräsklippare har du ofta möjligheten att välja hur du ska klippa och vad som ska göras med gräsklippet. Med uppsamlare får du en randfri gräsmatta – lekande barn och husdjur tar heller inte med sig gräset in i hemmet. Mulchfunktionen finklipper istället gräset upprepat för att det sedan ska falla ner som naturlig gödning. När gräset bara ska slås då och då räcker det gott och väl med vanligt utkast.

 

Alkylatbensin – skonsamt bränsle för gräsklipparen

Alkylatbensin är 99 % renare från farliga kolväten i jämförelse med vanlig bensin från mackens pump. På grund av detta mår gräsklipparmotorn bättre, eftersom bl.a. tändstift och förbränningsrum hålls renare. Dessutom blir motorn mer lättstartad och alkylatbensin i sig har längre lagringstid. Resultatet blir att gräsklipparens livslängd ökar och underhållet minskar. Bra information är även att en modern gräsklippare förbrukar ungefär 0,8 l bensin/timme.

Åkgräsklippare

Åkgräsklippare klipper stora ytor enkelt eller något mindre ytor riktigt snabbt och med hög bekvämlighet. Varken högt, tätt eller blött gräs är en match för dessa stora klippare. De är naturliga val för dig med en större villaträdgård eller mindre gård, ungefär 1500 m² klippyta eller mer.

Hydrostatisk växellåda

En åkgräsklippare har ofta manuell växellåda, där du för hand får välja och matcha hastigheten beroende på hur mycket du behöver manövrera. Alternativt kan de ha hydrostatisk växellåda, som i praktiken är en pedalstyrd automatisk transmission. Då slipper du otympliga växlingar och ojämn acceleration så att gräsklipparen blir enkel att köra och manövrera oavsett trädgårdens planlösning.

 

Kompletterande klippning

Åkgräsklipparens generösa klippbredd,  som ofta är snudd på metern, gör att de i svårmanövrerade och kuperade trädgårdar kan ha svårt att komma fram. För att klippa smala passager eller ytor där åkgräsklipparen inte kommer åt kan de behöva kompletteras av en hand- eller gågräsklippare. Batteridriven, eldriven, bensindriven eller handdriven – du väljer givetvis vilken som passar.

Robotgräsklippare

Robotgräsklippare har verkligen förtjänat sin plats i våra trädgårdar med tanke på hur bekväma de är. De klipper gräset åt dig samt ger en tät och fin gräsmatta eftersom de klipper kort men ofta. Dessutom finns ofta praktiska funktioner så som schemalagd klippning, vilket gör att klippning kan planeras för att inte vara ett hinder för lekande barn eller djur.

Trädgårdens storlek

Robotgräsklippare är ofta framtagna för att klippa en viss tomtyta och de har begränsningar i hur stora områden den kan klippa. Så inför ditt köp se till att matcha robotgräsklipparens kapacitet och begränsningskabelns längd med din trädgårdsstorlek.

 

Installationen

Att installera en robotgräsklippare kräver viss planering, men är samtidigt förhållandevis lätt. Skissa upp din trädgård och var du behöver lägga begränsningskabeln samt placera laddstationen. Läs bifogad installationsmanual noggrant och detaljerat, då går troligtvis installationen i slutändan snabbare.  

Stort urval av elektriska gräsklippare

Elektriska gräsklippare – både nätdrivna och batteridrivna – har ökat i popularitet senaste åren då de släpper inte ut några avgaser och är snälla mot miljön. Samtidigt är de i princip underhållsfria, lättmanövrerade och tystgående – på så vis är det lätt att förstå varför många gillar dem och väljer modellerna till radhusträdgårdar och mindre samt mellanstora villaträdgårdar.

Nätdrivna elgräsklippare

Nätdrivna elgräsklippare drivs av sladd och visar sig vid sin bästa sida i enklare klippförhållanden där deras låga vikt och manöverbarhet får glänsa. Istället kan högre och blött gräs bli en match. Många gillar sladdrivna klippare i mindre villaträdgårdar och radhusträdgårdar, eller rent av som ett komplement till åkgräsklipparen eller robotgräsklipparen.

Komplettera med förlängningssladd – den bestämmer klippyta och räckvidd

Nätdrivna elgräsklippare behöver alltid kompletteras av en förlängningssladd, samt jordfelsbrytare om det inte finns i exempelvis fritidshuset. Förlängningssladden är det som i princip bestämmer klippytan och din räckvidd, men tänk på att den inte bör vara längre än 25 meter. Var också vaksam under klippning så kabeln inte körs över, en kabelhållare minimerar detta och gör hantering desto enklare.

Batteridrivna gräsklippare

Batteridrivna gräsklippare får sin kraft från ett eller flera batterier. De anses av många vara bland de allra bekvämaste sätten att klippa mindre och mellanstora gräsytor med, exempelvis radhusträdgården och mindre samt mellanstora villaträdgårdar. Likt sina nätdrivna syskon har de något svårt för högt och blött gräs, samt kuperad terräng.

Batteriet bestämmer klippytan

Såväl klippbredden som batterikapaciteten avgör hur stor klippyta batteridrivna gräsklippare kan klara av. För en något större gräsmatta kan det vara fördelaktigt att införskaffa en gräsklippare med utrymme för två batteriet. Du kan alltid köpa till extra batteri eller större om du vet att du har mycket gräsyta att klippa.