• Fri frakt till varuhus
 • Öppet köp i 60 dagar
 • 15 000 noga utvalda produkter

Vilken gräsklippare passar din trädgård 

Att klippa gräset gör nästan alla med trädgård – och därför är det viktigt att välja vilken gräsklippare som är rätt för dina behov och din trädgård. Här presenterar vi de olika typerna så att du enklare ska kunna hitta den gräsklippare som passar.

 

5 snabba summeringar om de vanligaste gräsklippartyperna:

 • Bensindrivna gräsklippare klarar att klippa högt och blött gräs samt i kuperad terräng.
 • Gräsklippare med batteri är lättmanövrerade och tysta klippare som varken släpper ut avgaser eller har någon sladd som begränsar räckvidden.
 • Elektriska gräsklippare med sladd är tysta klippare som inte släpper ut avgaser och som kräver lite underhåll.
 • Robotgräsklippare klipper gräset åt dig och ger en tät och fin gräsmatta eftersom den klipper ofta.
 • Åkgräsklippare klipper stora ytor enkelt och bekvämt.

Bensindrivna gräsklippare för högt gräs och ojämn terräng

Bensindrivna gräsklippare klarar att klippa högt gräs och blött gräs likväl som kuperad terräng. De funkar för nästan alla trädgårdar och tomtytor – från den lilla villaträdgården till den mindre gården. Ofta har de framåtdrift, så du slipper skjuta den framåt när större ytor ska klippas.

 

Vad är mulching, eller räcker det med uppsamlare och bak-/sidutkast?

Med bensindrivna gräsklippare har du ofta möjligheten att välja hur du ska klippa och vad som ska göras med gräsklippet. 

 • Med uppsamlare får du en randfri gräsmatta – lekande barn och husdjur tar heller inte med sig gräset in i hemmet.
 • Mulchfunktionen finklipper istället gräset upprepat för att det sedan ska falla ner som naturlig gödning. 
 • När gräset bara ska slås då och då räcker det gott och väl med vanligt utkast.


Vilken bensin till gräsklipparen?

Välj alkylatbensin – ett skonsamt bränsle för gräsklipparen. Det är 99 % renare från farliga kolväten i jämförelse med vanlig bensin och har längre lagringstid. Därför mår gräsklipparmotorn bättre då tändstift och förbränningsrum hålls renare, samtidigt blir den mer lättstartad. Resultatet blir att gräsklipparens livslängd ökar och underhållet minskar.

 • Visste du att en modern gräsklippare förbrukar ungefär 0,8 l bensin/timme?

Gräsklippare med batteri

Batteridrivna gräsklippare får sin kraft från ett eller flera batterier. De passar i mindre och mellanstora gräsytor, exempelvis radhusträdgården och mindre villaträdgårdar. Likt sina nätdrivna syskon har de något svårt för högt och blött gräs, samt kuperad terräng.

 

Batteriet bestämmer klippytan – hur stort batteri behöver jag?

Klippbredden och batterikapaciteten avgör hur stor klippyta batteridrivna gräsklippare kan klara av. För en större gräsmatta är det bra att införskaffa en gräsklippare med utrymme för två batterier. Du kan alltid köpa till extra batteri eller större om du vet att du har mycket gräsyta att klippa.

Gräsklippare med sladd

Elgräsklippare som drivs av sladd lämpar sig i enklare klippförhållanden där deras låga vikt och manöverbarhet nyttjas. Högre och blött gräs kan bli en match. Många gillar sladdrivna klippare i mindre villaträdgårdar och radhusträdgårdar, eller rent av som ett komplement till åkgräsklipparen eller robotgräsklipparen.

 

Komplettera med förlängningssladd – den bestämmer klippyta och räckvidd

Nätdrivna elgräsklippare behöver kompletteras av en förlängningssladd (samt jordfelsbrytare om det inte finns på uttaget). Sladden bestämmer klippytan och din räckvidd, men sladden ska inte vara mer än 25 meter. Var försiktig under klippning så kabeln inte körs över, en kabelhållare minimerar detta och gör hantering enklare.

Robotgräsklippare är en automatisk gräsklippare som klipper åt dig

Robotgräsklippare klipper gräset åt dig samt ger en tät och fin gräsmatta eftersom de klipper kort men ofta. Dessutom finns ofta praktiska funktioner så som schemalagd klippning, vilket gör att klippning kan planeras för att inte vara ett hinder för lekande barn eller djur.

 

Anpassa robotgräsklipparen efter trädgårdens storlek

Robotgräsklippare är ofta framtagna för att klippa en viss tomtyta och de har begränsningar i hur stora områden den kan klippa.Tänk på det här inför ditt köp:

 • Matcha robotgräsklipparens kapacitet och begränsningskabelns längd med din trädgårdsstorlek.


Planera installationen av robotgräsklipparen

Att installera en robotgräsklippare är förhållandevis lätt, men kräver viss planering. Läs bifogad installationsmanual noggrant och detaljerat, då går troligtvis installationen i slutändan snabbare.

 • Skissa upp din trädgård och var du behöver lägga begränsningskabeln samt placera laddstationen. 

Åkgräsklippare – gräsklippare för stora ytor

Åkgräsklippare klipper stora ytor enkelt, snabbt och med hög bekvämlighet. Varken högt, tätt eller blött gräs är en match för dessa stora klippare. De är naturliga val för dig med en större villaträdgård eller mindre gård, ungefär 1500 m² klippyta eller mer.

 

Vad är hydrostat?

Vissa åkgräsklippare har hydrostatisk växellåda som är en pedalstyrd automatisk transmission. Då slipper du otympliga växlingar och ojämn acceleration så att klipparen blir enkel att köra och manövrera oavsett trädgårdens planlösning.

 

Kan behöva en kompletterande gågräsklippare

Åkgräsklipparens generösa klippbredd gör att de i svårmanövrerade trädgårdar kan ha svårt att komma åt överallt. För att klippa smala passager där åkgräsklipparen inte kommer åt kan de behöva kompletteras av en hand- eller gågräsklippare.